Župne skupine

ZBOROVI I OSTALE SKUPINE

Dječji zbor „Ljiljani sv. Antuna“    - voditeljica: s. Gracija Petrić
Zbor mladih                                -  voditeljica:  Marina Čepo
Ženski pjevački zbor                   - suvoditelji: s. Gracija Petrić i prof. Jan Valenćik
Mješoviti zbor „Bl. Alojzije Stepinac“  - voditelj: prof. Jan Valenćik


Vezenke, ženska pjevačka skupina; voditeljica Anica Valenćik
Frama  - voditeljica: s. Emanuela Kvesić
Framica -  voditeljica: s. Emanuela Kvesić


Crkvena knjižnica - voditeljica: Anica Valenćik
Čitači     - voditeljica: Mira Bošnjaković
FSR        - ministar:   Niko Peranović
Molitvena zajednica  - voditeljica: Ljubica Todorić
Biblijska grupa  - voditelj: prof. Marijan Lončar
Udruga sv. Vinka Paulskog -  predsjednica: Anica Stanečić
Župni caritas  - predjednica:  Anica Stanečić
Zajednica bračnih susreta – voditelji: Nada i Ivan Zrno
Ministranti       - voditelj: župnik preč. Antun Knežević
KMNL           - predsjednik  Ivan Kaurin
Povjerenica za misije: 
Župno ekonomsko vijeće
Župno pastoralno vijeće

Administrator WEB-stranice: Mira Bošnjaković

Zajednica Vjera i Svjetlo "Živi potočić" - koordinatorica Martina Pandža

 


MJEŠOVITI ZBOR „BLAŽENI ALOJZIJE STEPINAC“

 

Pjevački zbor, preteča današnjeg mješovitog zbora, utemeljen je prije Domovinskog rata.  Uoči  ratnih zbivanja vodila ga je s. Mirjana Kesić. Tijekom godina uspješno je djelovao  uz manje prekide u vrijeme ratnih  godina (..91. i ..92.).

U veljači devedeset i druge u Otok se vratio manji broj mještana i život se odvijao u uvjetima ni rata, ni mira. Župnik preč. Šverer  je obnovio crkveno pjevanje uz pomoć župljana koji su se vratili iz izbjeglištva. Pomagale su mu učiteljice Anica Valenćik i Kata Huber. Bio je to sastav različitih uzrasta, od najmlađih do najstarijih.  Zbor je, do povratka s. Mirjane, vodio i instrumentalno pratio Jan Valenćik, tada učenik drugog razreda srednje škole. Po povratku s. Mirjana je preuzela vođenje zbora i vodila ga do 2004. god. Ona je otišla iz župe, a ravnanje zborom je opet preuzeo  Jan Valenćik. Uz svesrdnu podršku župnika preč. Antuna Kneževića i stručno vodstvo prof. Jana Valenćika, zbor je znatno dobio na kvaliteti.

Danas  zbor koji nosi ime Mješoviti zbor „Bl. Alojzije Stepinac“  broji tridesetak članova koji svojom pjesmom uveličavaju euharistijska slavlja.  Zbor pjeva četveroglasno, a repertoar mu je vrlo bogat.

Vrlo uspješno predstavlja našu župu na raznim susretima i gostovanjima u drugim župama, a osobito se ističe svojim nastupima na smotrama crkvenog pjevanja u Đakovu.

ZBOR MLADIH

Zbor mladih u našoj Župi osnovan je 2001. god. na inicijativu s. Mirjane Kesić. Zbor je prvih  godina uspješno vodila prof. Zrinka Jelić. Uz njezinu dirigentsku palicu neprestano su se učile nove pjesme, a svaka je sv. misa postajala mali koncert  umotan u spontanost i mladenačke osmjehe.

U zboru ima više od dvadeset članova, no zbog studija i posla izvan mjesta nikad nisu svi na okupu što u znatnoj mjeri otežava rad. Unatoč poteškoćama ova skupina mladih na svakoj nedjeljnoj večernjoj misi stvara poseban ugođaj.  Mora se priznati kako su svojim pjevanjem i sviranjem privukli brojne mlade na svete mise i tako im omogućili da u svojim životima i  na nedjeljnoj misi iskrenu radost pronađu u duhovnosti i vjeri.

Od 2006. god. registrirani su kao Zbor „Gracije“.

Nakon odlaska prof. Zrinke Jelić, Zbor vodi Marina Čepo, a suvoditeljica joj je prof. Marijana Barnjak. Nove snage su uvijek dobrodošle!

 

 

DJEČJI CRKVENI ZBOR – LJILJANI SV. ANTUNA

Dječji zbor „Ljiljani Sv. Antuna“ osnovan je 2004. godine, a voditeljica je s. Gracija Petrić. Ima ih šezdesetak. Brojnosti zbora pridonio je nastavnik glazbe prof. Jan Valenćik koji u školi potiče djecu na uključivanje u zbor. U tome  pomaže i  župnik.

U zboru sudjeluju svi osnovnoškolski uzrasti.

Djeca pokazuju zanimanje za crkveno pjevanje jer se tu uvijek nešto novo događa. Liturgijska godina ima različite stilove pjevanja pa nema monotonije. Osobito vole božićne popijevke koje imaju življi i kreativniji ritam.

 

Obično sudjeluju na susretu dječjih zborova  „Zlatna harfa“.

Oni su rasadnik za ostale župne zborove. Stoga  su zaslužili našu pozornost.

ŽENSKI CRKVENI ZBOR

Ženski crkveni zbor je nastao vezano uz Žensku pjevačku skupinu " Vezenke". Na prijedlog župnika preč. Antuna Kneževića Zbor je vodila voditeljica Vezenki Anica Valenćik.   Poslije nje vodstvo preuzima Jan Valenćik  koji je sa zborom, pored ustaljenog pučkog repertoara, radio stare, već zaboravljene hrvatske crkvene skladbe i nekoliko misa.
Kako je župa živ organizam, često se događaju nužne promjene. Dogodilo se da je orguljašica i voditeljica mješovitog zbora s. Mirjana Kesić otišla iz župe pa je  prof. Jan Valenćik  preuzeo vođenje Mješovitog zbora. U župu je došla nova časna sestra  Gracija Petrić i, pored dječjeg zbora, preuzela vođenje Ženskog crkvenog zbora.
Danas zbor broji petnaestak članica , uglavnom starije dobi, koje s puno ljubavi dolaze na probe i redovite su na subotnjim večernjim misama.
I ovaj zbor povremeno zastupa župu na smotrama ili gostovanjima u drugim župama. Predvođene župnikom tijekom godina  posjetile su nekoliko marijanskih svetišta gdje su svojom molitvom i pjesmom slavile Blaženu Djevicu Mariju.

FRAMA

Što je Frama najbolje opisuje prvi stavak prvog poglavlja statuta Hrvatskog nacionalnog bratstva Franjevačke mladeži. "Frama je bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškog, u krugu Franjevačkog svjetovnog reda (FSR) i njegove duhovnosti, otkrivajući i produbljujući vlastiti poziv sudjelovanjem u različitim crkvenim i društvenim inicijativama i aktivnostima."

Frama u Otoku je osnovana 2001.godine uz svesrdnu pomoć Frame Ilok i tadašnje, ujedno i prve, duhovne asistentice s. Mirjane Kesić. Uz podršku duhovne asistentice s. Monike Hančić 16 je mladih odlučilo (jedanaestero obnoviti, a petero prvi put) reći: "Evo me!" Time su obećali da će kroz narednih godinu dana osobno i javno preuzeti obvezu življenja evanđelja u bratstvu po primjeru Sv. Franje. Da će se zauzimati za dobro, a boriti protiv zla, te pomagati braći kojima je pomoć potrebna. Obećanjima se ujedno obnavljaju krsna obećanja te kao punopravni član bratstva stječe se aktivno i pasivno pravo glasa.

Frama u Otoku djeluje kroz razne crkvene aktivnosti. Pomažu Udruzi Sv. Vinka pri godišnjim ispovijedima bolesnika, kojima pomažu doći do crkve te ih uveseliti prigodnim programom. Izrađuju ukrasne predmete koje prodaju, a novac daruju u humanitarne svrhe ili dio koriste za potrebe Frame.

Molitvene susrete imaju petkom navečer poslije sv. mise. Nakon odlaska s. Monike Framu vodi s. Petra Toman.

Uz Framu djeluje i skupina mlađih, Mala frama ili Framica. Framicom se bave stariji, iskusniji framaši. Framica se okuplja subotom u 10 sati.

Budući da je u mjesecu kolovozu 2013. s. Petra Toman otišla iz župe, Framu je preuzela nova sestra

s. Emanuela Kvesić.

 

 

ČITAČICE - ŠTIĆENICE SV. POLIONA

Ne možemo govoriti o štićenicama, a da ne znamo tko je zaštitnik. Mi koji živimo u okolici Vinkovaca, vjerojatno, znamo da je tzv. velika crkva u  Vinkovcima posvećena svetima Euzebiju i Polionu. Većini naših vjernika tu prestaje svako znanje o tim svecima. Rijetko tko se zapitao po čemu su značajni ti sveci i zašto su, uopće, sveci.
Oba ova sveca su svijetli likovi kršćanske povijesti s područja rimskog grada Colonia Aurelia Cibalae i cibalski mučenici. Euzebije je ranokršćanski biskup, ali nas ovdje više zanima sv. Polion.
Sv. Polion  je bio prvak među kršćanskim čitačima – lektor- kako se to tada zvalo. Živio je koncem 3. i početkom 4. st. na području današnjih Vinkovaca. Car Dioklecijan ga je 304. god. prognao i izveden je pred sud  jer se nije htio klanjati caru  kao Bogu. Na pitanje kakvu službu vrši, odgovorio je: Prvak lektora….onih koji obično čitaju narodu božanski govor!
Umro je mučeničkom smrću i postao uzorom i zaštitnikom svim crkvenim čitačima.
Čitači čitaju Riječ Božju upućenu ljudima. Dakle, služba čitača nikako ne može biti beznačajna .Čitajući   čitač navješćuje riječi koje Bog  želi u tom trenutku reći svojem narodu jer je Sveto pismo Riječ Božja upućena ljudima..
U našoj Crkvi ima šesnaest redovitih čitačica i nekoliko povremenih koje tu dužnost preuzimaju po potrebi. Skupinu je osnovala gospođa Ljiljana Vranjković, ali zbog opterećenosti mnogim obvezama  nije mogla obavljati tu dužnost, vođenje skupine preuzela je Mira Bošnjaković. Grupu je organizirala uvođenjem rasporeda na određeno vrijeme pa je sve puno jednostavnije profunkcioniralo.
Naše štićenice sv.Poliona  su vrlo odgovorno prihvatile službu čitačica, svojim stavom i ponašanjem pokazuju da su svjesne bogatstva Božje poruke koju prenose i da o njima u velikoj mjeri  ovisi kako će ta poruka biti shvaćena.

FRANJEVAČKI SVJETOVNI RED

U našem narodu je, osim sveca svega svijeta  Sv. Antuna Padovanskog, rašireno štovanje  Sv. Franje Asiškog. Poznat po svome milosrđu, skromnosti i sklonosti siromaštvu Sv. Franjo je okupio znatan broj sljedbenika. Pa kad su već siromasi koji pomažu siromasima, osnovali su red Male braće. Franjevci  su u povijesti katoličke crkve  imali značajnu ulogu, osobito u borbi protiv raznih oblika hereze i utjecaja islama u tursko doba. Stoga nije čudo da se toga skromnoga sveca slavi u cijelom svijetu, a u nas  više u krajevima gdje su ugroze bile veće.

Početkom devedesetih godina prošlog stoljeća župnik preč. Šverer je stupio u kontakt s p. Flavijanom Šolcom iz Iloka koji je bio duhovni  asistent  tamošnjg bratstva i dogovorio osnivanje bratstva FSR u Otoku. Broj članova otočkog bratstva oscilira od 60 do 100 – kako koje godine.  Ministar otočkog FSR je  dugogodišnji član bratstva Niko Peranović.

 Manjkavost je to što ima malo mlađih članova koji su vitalniji za organizaciju djelatnosti. Naime, većina članstva je u trećoj životnoj dobi koja, uz najbolju volju i vjeru, ne može više odraditi zahtjevnije zadatke.

U svojem djelokrugu rada otočki FSR   ističe  pomoć  bolesnima, nemoćnima i siromašnima.

Duhovni asistent je p. Flavijan Šolc, a osobita potpora u radu je župnik preč. Antun Knežević.

ZAJEDNICA BRAČNIH SUSRETA

Osnivanje Zajednice potakla je s. Paskala Križan jer je bračnim parovima iz Privlake preporučila odlazak na Originalni vikend. Bračni par Slavica (Otočanka) i Josip Galić su to 2003. god. predložili i Otočanima  Nadi i Ivanu Zrno.  Ne može se reći da su odmah prihvatili, ali do prvog Vikenda su razmislili i odlučili.

Prvi Vikend na kojemu su sudjelovali Otočani – dva bračna para: Nada i Ivan Zrno i Slavica i Marko Lagator  održan je u Vinkovcima. Bio je to začetak Zajednice bračnih susreta u Otoku. Bilo je u početku teško. Nije se moglo lako prikupiti članstva pa su malobrojni parovi iz Otoka odlazili na mjesečne susrete u Privlaku.  Postupno se povećavao broj članova pa su se stvarali uvjeti za održavanje susreta u Otoku, ali još uvijek prilično rijetko.  Nedostajao je svećenik -  duhovni asistent.  Povremeno je dolazio vlč. Tomislav Čorluka iz Đakova, ali zbog mnogih drugih obveza nije mogao često dolaziti. Ipak je broj članova rastao.  Sada otočka Zajednica broji trinaest bračnih parova, a pridružilo im se i  nekoliko  bračnih parova iz župe Komletinci.

Svi parovi koji su prošli iskustvo Bračnog vikenda mogu se uključiti u rad Zajednice. Rad se odvija u dijaloškim grupama. Otok ima uvjete za tri dijaloške grupe.  Voditelji programa su bivši koordinatori bračni par Nada i Ivan Zrno. Njihovo dugogodišnje iskustvo u radu  Zajednice itekako je korisno.  Sada se javila još jedna olakotna okolnost: župnik župe Nijemci  vlč. Miro Tomas je prošao iskustvo Originalnog vikenda Zajednice pa je pristao biti duhovni asistent za Otočki dekanat. Tako će zajednice na razini Dekanata lakše surađivati.

Kako je brak temelj obitelji, a obitelj osnovna stanica društva, bilo bi poželjno da se u Zajednicu bračnih susreta uključi što više bračnih parova, osobito mladih.

BIBLIJSKA SKUPINA

U Župi već nekoliko godina djeluje biblijska skupina koju vodi župnik preč. Antun Knežević.  Skupina nema stalni broj  članova jer se  u tijeku godine, ako netko želi, može učlaniti i biti sudionikom u radu.  Svaki odrasli župljanin se može uključiti prema svojem vremenu i svojim interesima. Skupina nije osobito brojna, ali su okupljeni sudionici  različite dobi.

Na biblijskim satima obrađuju se misna čitanja  za narednu nedjelju, ali i ostali biblijski tekstovi.  Misna čitanja se obrađuju u ciklusima kroz tri godine po redu.

Pred kraj sata sudionici rade u obliku radionica: župnik  im daje  pitanja vezana uz pročitani i analizirani tekst, a oni o tome daju svoja mišljenja u pisanom obliku. Završnu riječ uvijek daje župnik.

Pokazalo se da se  sudionicima  dopada takav oblik rada.

 

Od rujna 2013. do kraja siječnja 2014. skupinu je vodila vjeroučiteljica Tatjana Piljanović, a tada je zbog njezine bolesti vođenje preuzeo teolog Marijan Lončar.

CRKVENA KNJIŽNICA

Pprvobitna ideja o osnivanju župne knjižnice javila se u vrijeme izgradnje nove crkve, a samo uređenje knjižnice bio je iscrpan posao te ona nije odmah bila otvorena za župljane. Župnik preč. Josip Šverer je uspio nabaviti znatan broj knjiga, ali veliki posao oko ustroja nije uspio završiti.

 Dolaskom u Otok župnika preč. Antuna Kneževića knjižnica počinje javno djelovati 13. rujna 2003. god.

Danas broji oko 2100 knjiga religijskog i svjetovnog sadržaja. Tu su tumačenja Biblije, religijska pitanja, životopisi svetaca. Nalaze se tu i brojne knjige hrvatskih i stranih autora, klasika svih književnih razdoblja, enciklopedije, rječnici, savjetnici, pjesmarice, molitvenici.

Otkako je otvorena za građane, mnoge su knjige darovali i oni sami. Knjižnica sadrži puno starih izdanja, a najstarija knjiga, ipak, nije religijskog već poetskog sadržaja. To je Hrvatska antologija Huga Badalića u kojoj je sabrano umjetničko pjesništvo starijeg i novijeg razdoblja. Tiskala ju je Matica hrvatska 1892. godine u Zagrebu.

Najčešći posjetitelji knjižnice su srednjoškolci i studenti. Razlog tomu je što tu mogu naći dosta lektirnih djela, a tu su i sva djela Pet stoljeća hrvatske književnosti.

Građani najviše čitaju vjerske sadržaje i domaće autore, a broj posuđenih knjiga približio se tisući što i nije tako reprezentativan podatak s obzirom na broj stanovnika mjesta.

O knjižnici danas brinu vrijedne župljanke: Anica Valenćik (nastavnica razredne nastave), Marica Pejić (nastavnica hrvatskog jezika), Kata Višnjovski (nastavnica hrvatskog jezika u miru), Gordana Kragulj (profesorica biologije, kemije) te Lucija Đukić ( profesorica hrvatskog jezika). Knjižnica posjeduje i župni arhiv u kojemu se nalaze vrijedni pisani dokumenti, kao i stari časopisi koji nisu za posudbu. To su starija izdanja Svete Cecilije, časopisa za duhovnu glazbu, (glasilo Instituta za crkvenu glazbu u Zagrebu) kao i Vjesnici Đakovačke biskupije, a ovdje se čuva i župna spomenica.

CARITAS I UDRUGA SV. VINKA PAULSKOG

Pod geslom „Smatrajmo sretnim onaj dan u kojem smo spriječili kakvo zlo ili učinili neko dobro“  naš župnik preč. Antun Knežević  predložio je osnivanje župnog caritasa. Cilj je bio potaknuti župnu zajednicu na djelotvorno svjedočenje djela milosrđa.

Caritas župe Sv. Antuna Padovanskog u Otoku osnovan je 28. Listopada 2002.god. Osnovala ga je skupina entuzijasta na čelu s prvom predsjednicom  Marijom Mišetić , a veliku pomoć pružio je župnik. U vođenju Caritasa pomažu: Nevenka Krznar, dopredsjednica; Bernardica Šajnović, tajnica i Anica Stanečić, rizničarka. Radilo se u izuzetno teškim okolnostima, ali s puno ljubavi i volje.

Caritas mora biti usmjeren prema onima čiji glas, uglavnom, ne čujemo – prema siromašnima i nemoćnima. Stoga članovi Caritasa, u duhu kršćanske ljubavi, pored materijalne pomoći  često razgovaraju sa svojim štićenicima i nastoje biti moralna i duhovna  potpora.

Naravno da rad u caritasu zahtijeva i sustavnu edukaciju. Suradnici u Caritasu redovito odlaze  na seminare koje organizira Nadbiskupija.

Nakon  smrti predsjednice Marije Mišetić  2006. godine na čelo otočkog Caritasa dolazi bivša dopredsjednica Nevenka Krznar.  Dostojno je naslijedila svoju prethodnicu jer je pokazala izuzetno puno entuzijazma u tom poslu. Pod njezinim vodstvom Caritas doista uspješno funkcionira.

U listopadu 2004. U Otoku je uz pomoć p. Flavijana Šolca  osnovana Udruga Sv. Vinka Paulskog . Kako je po svojem karakteru ta udruga vrlo srodna caritasu, bilo je prirodno da se naslanja na Caritas . Tako se dogodilo da su u otočkoj župi  isti članovi  i isto rukovodstvo Caritasa i Udruge Sv. Vinka Paulskog.

Caritas i Udruga svoju djelatnost obavljaju  u  kripti župne crkve.  Korisnicima je na usluzi jednom mjesečno, svakog  prvog  utorka  u mjesecu u  poslijepodnevnim satima.

MOLITVENA ZAJEDNICA „MIR“ U OTOKU

Molitvenu zajednicu „Mir“ u župi Sv. Antuna Padovanskog osnovala je prije dvadeset i šest godina gospođa Ljubica Todorić na inicijativu prof. dr. Tomislava Ivančića, a uz pomoć milosrdnih sestara Sv. Križa koje su tada boravile u Otoku i poticale molitvena okupljanja. Osobite zasluge pripadaju č.s. Franciski Molnar.

Zajednica se prvo okupljala u obiteljskoj kući Joze i Kate Kršić da bi joj nakon dvije godine župnik preč. Josip Šverer ustupio prostor u župnoj crkvi. U zajednici se organiziraju duhovni seminari i djeluju na duhovnoj obnovi, vlastitoj i na razini župe. U tom smislu organiziraju i redovite godišnje duhovne obnove u Taboru. Svojim duhovnim programom Zajednica je  usmjerena k novoj evangelizaciji, želji da se dosljednije živi evanđelje i kršćanstvo. To znači da svaki pojedinac treba djelovati s vjerom u Boga, odnositi se s ljubavlju prema drugom čovjeku, mora oko sebe širiti ljubav. Ljubav je suština našega života jer Bog je ljubav.

Zajednica danas broji 46 članova različite dobi. Redovito se sastaju na molitvenim skupovima jednom tjedno. U svakom susretu nastoji se dovesti čovjeka da doživi milost Božju.

Malo koja skupina u župi djeluje toliki niz godina.

POSLUŽITELJI OLTARA – NAŠI MINISTRANTI

Liturgijska slavlja, kao i druge pobožnosti, bile bi nezamislive bez skupine poslužitelja oltara – ministranata.U našoj župi djeluje ministrantska skupina  od 30 – 40 članova, uglavnom dječaka, svih uzrasta: počevši od trećeg razreda osnovne škole, do srednjoškolaca i starijih. Svjesni svoje službe i odgovornosti koju su preuzeli, dva puta tjedno dolaze posluživati kod svete mise, ako je potrebno, i češće. Nedjeljom se podijele na tri mise.

Svakoga petka ( ili subote) okupljaju se na sastanke na kojima obrađuju određene kateheze, koje priprema župnik, ali i stariji ministranti. Tada se pravi raspored za slijedeći tjedan, analizira se prošli, uviđaju se eventualne pogreške, a ima vremena i za razonodu uz stolni nogomet, šah i sl. Pred svaki veći blagdan, posebno za Veliki tjedan, održavaju se probe za asistenciju kako bi svatko mogao točno znati svoje mjesto za vrijeme pojedinih obreda. Sudjeluju na svim susretima ministranata, dekanatskim i nadbiskupijskim, a predstavnici su odlazili u Đakovo i sudjelovali u „Otvorenim vratima sjemeništa“. Redovito odlaze i na duhovne obnove koje Nadbiskupijski pastoralni centar organizira za ministrante. Za veće blagdane i svečanosti uključe se stariji (bivši) ministranti tako da svi zajedno čine jednu lijepu cjelinu i sliku oko oltara. S početkom nove školske godine primaju  nove članove u svoju zajednicu.

Katolička malonogometna liga (KMNL)

               Katolička malonogometna liga poznatija pod kraticom KMNL u našoj Đakovačko-Osječkoj nadbiskupiji djeluje od 2003. godine. Zbog velike geografske udaljenosti i brojnosti lige, ona je podjeljena na regije pa tako naša nadbiskupija ima sedam regija i to: Osijek, Vinkovci, Đakovo, Slavonski Brod, Županja, Donji Miholjac te Baranja.  Regija Vinkovci osnovana  je u listopadu 2006. godine a jedna od prvih ekipa je i ekipa župe sv. Antuna Padovanskog, Otok. Najzaslužniji za osnivanje KMNL Otok  bio je tadašnji kapelan naše župe vlč. Danijel Tigandžin. Liga se tada sastojala od 2 skupine, skupina 'A' i skupina 'B', a narednu sezonu podijeljena je na prvu i drugu ligu. Župa Otok sa svojim prvim voditeljem Leopoldom Volfom završila je prvu sezonu na odličnom drugom mjestu skupine A te tako izborila da iduće sezone igraja u prvoj ligi.  Najveći uspjeh KMNL Otok bio je osvajanje kupa sezone 2010/2011 na čelu sa voditeljem Vinkom Matozanom. Danas u nadbiskupiji imamo 65 aktivnih ekipa od kojih najviše u regiji Vinkovci,njih 19 podijeljene u dvije lige. Ekipa Otok trenutno se nalazi u drugoj ligi.  Ono što krasi KMNL je to što on nudi jednu drukčiju dimenziju nogometa obogaćenu kršćanskom porukom ljubavi i vjere u život, a oslobođenog nasilja, psovanja, vrijeđanja, dopinga, gladijatorstva... Osim nogometa KMNL je aktivan u svim sudjelovanjima nadbiskupije, zatim organizira razne humanitarne akcije, posjet bolesnicima, dobrovoljno darivanje krvi, itd... Cilj lige je da se mladi kroz nogomet približe Isusu Kristu. Osim nogometa njeguju se zajednička misna slavlja, odlazak na duhovne obnove te ostale susrete. Na početku svake utakmice ekipe se prvo okupe oko centra igrališta, poslušaju Riječ Božju te se pomole, a tek onda odigraju utakmicu. Na utakmicama se strogo kažnjavaju psovke, vulgarizmi te ostala gruba ponašanja koja su jako rijetka.  Ta i sva ostala pravila nalaze se u futsal pravilniku napravljenom kao izvadak FIFA futsal pravilnika prilagođenog za potrebe Katoličke malonogometne lige. Igrači koji igraju KMNL su mladi koji su aktivni vjernici u svojoj župi pa se tako ekipa KMNL Otoka sastoji od ministranata, framaša, zbora mladih i ostalih aktivnih vjernika župe sv. Antuna Padovanskog.

Trenutno KMNL u župi vodi Ivan Kaurin.

ZAJEDNICA VJERA I SVJETLO "ŽIVI POTOČIĆ"

Na osnivanje Zajednice „Vjera i Svjetlo“ potaklo nas je gostovanje Zajednice iz župe sv. Vinka Palottija iz Vinkovaca na Svijećnicu  2014. godine.  Kako nas je taj događaj istinski ganuo još iste večeri rodila se inicijativa za osnivanje Zajednice u našoj župi. Na župnikov poziv okupila se nekolicina  zainteresiranih  i osnovalo koordinaciju. U Koordinaciji su: Martina Pandža, glavna koordinatorica; Anica Duspara, majka hendikepiranog djeteta; Valerija Duspara, hendikepirana osoba; Katarina Tadić, članica; Marija Bošnjaković, članica koordinacije. Dogovoreno je ime Zajednice: „Živi potočić“Zajednica je još u probacijskom roku, a za praćenje rada naše župne Zajednice „Vjera i Svjetlo“ zadužena je nadbiskupijska povjerenica Tihomila Viljetić.

Slijedilo je okupljanje članova. Okupilo se sedamnaest članova – roditelja i djece (uključujući članove koordinacije)  i devetero prijatelja Zajednice. Prvi zvanični susret bio je 25. svibnja 2014. na večernjoj svetoj misi gdje se Zajednica predstavila župljanima. Redovite mjesečne susrete Zajednica održava svake četvrte nedjelje u mjesecu.  Do sada je Zajednica imala sedam redovitih susreta i posebno obilježavanje  blagdana Svijećnice – Dana Zajednice „Vjera i Svjetlo“.

Prije svakoga susreta zajednica se okuplja bar jedan sat prije početka sv. mise da se duhovno pripravi (molitva, razgovor na zadanu temu i pjesma), a poslije svete mise slijedi druženje kao agape.

Iako  tek osnovana otočka župna Zajednica „Vjera i svetlo“  u lipnju 2014. je sudjelovala na Nadbiskupijskom susretu osoba s invaliditetom i provincijskom hodočašću „Vjere i Svjetla“ u Slavonskom Brodu i tom se prigodom predstavila provincijskom koordinatoru  Zvonimiru Vnučecu.  Osim toga naša Zajednica je pružila domaćinstvo 11. regionalnom susretu osoba s invaliditetom Vinkovačke regije.  U adventu smo imali uspješnu prodaju rukotvorina naših članova i prijatelja Zajednice čim smo si priskrbili potrebna sredstva da lakše možemo djelovati.

Sada Zajednica broji sedamnaest  članova  i devet prijatelja. Nadamo se i radujemo dolasku novih članova.

Na poticaj župnika i duhovnika Zajednice preč. Antuna Kneževića i župna zajednica nas počinje prepoznavati i radosno sudjeluje u našim slavljima.