ORGULJAŠKI KONCERT U OTOKU

Glazba je zvonka radost

U subotu, 2. rujna, u 20,00 sati u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Otoku u okviru vinkovačkog orguljaškog festivala Organum Cibalae  solistički koncert održao je orguljaš prof. Ivan Matarić.

Orguljaški festival Organum Cibalae nastao je na inicijativu prof. Matarića, a organizatori su : Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima,  Hrvatska kulturna zajednica iz Švicarske, Hrvatska matica iseljenika - podružnica Vukovar i Ogranak Matice hrvatske u Vukovaru.

Otočani i gosti iz susjednih župa imali su priliku uživati u izvanrednom sviranju mo. Ivana  Matarića i zvuku kraljice instrumenata. Bila je to najbolje moguće provedena večer. Na repertoaru su bila djela: J.S. Bach - Preludium i G-molu BWV 535; J. Haydn - Benedictus iz "Missa brevis Saneti  Joannes" (Kleineorgelmesse); J.S. Bach - Trio sonata D-mol BWV 527 I. stavak;  W.A. Mozart - Laudate Dominum K. 339 iz Vespere solennes de confessore;  J. S. Bach - Koncert G-dur BWV 592 po J. E. P. von Sachsen- Weimar Allegro - Grave - Presto; Improvizacija - Charlws-Maria Widor - Toccata iz Simfonije br. 5 F_dur Op. 42.

Nakon burnog pljeska bilo je još i darovanog dodatka.

Ivan Matarić je jedan od najistaknutijih hrvatskih orguljaša, a uz orgulje svira i glasovir, bavi se skladanjem i poznati je glazbeni pedagog.  Rođen je u Zagrebu 1952. gdje je završio nižu i srednju glazbenu školu. Upisuje studij orgulja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Vlaste Hranilović, a diplomirao je 1979. u klasi prof. Žarka Dropulića. Dodatno glazbeno obrazovanje stječe u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj. Pored pedagoškog rada održava mnoge koncerte kojima obuhvaća djela za orgulje starijih i suvremenih kompozitora, te vlastite skladbe.

Od 1992. godine stalno živi u Austriji gdje radi kao nastavnik glasovira i orgulja na Rheintalische Musikschule - Lustenau.

M.B.Poratak na naslovnu stranicu...