OBILJEŽENA 100. OBLJETNICA GOSPINA UKAZANJA U FATIMI

Ave Maria! Salve Regina!

U ozračju Papina posjeta Fatimi i proglašenja svetima vidjelaca: Franciska i Jacinte, malih portugalskih pastira iz Fatime, i u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Otoku je svečanim misnim slavljem obilježena 100. obljetnica Gospinog ukazanja. Nebo je još jednom odabralo nevine i malene da pošalje Božju poruku. U svojim ukazanjima od 13. svibnja do 13. listopada 1917.  Gospa je preko nedužne djece poslala svijetu važne poruke. Bilo je to vrijeme 1. svjetskog rata. Stoga se cijeli svijet spominje ukazanja u Fatimi.

Naredba Pape Benedikta XV. je da se u litanije uvede zaziv "Kraljice mira, moli za nas!" Zazivao je Majku Božju da zaustavi rat i uvede mir, a Gospa je po vidiocima poručila: "Molite krunicu svaki dan kako biste izmolili završetak rata i mir u svijetu.

Misno slavlje predvodio je župnik preč. Antun Knežević. Prije početka misnog slavlja vodio je pobožnost litanija Gospi Fatimskoj.

U uvodnom dijelu župnik je objasnio  da će Sv. Otac Franjo u Fatimi kanonizirati dvoje vidjelaca: Franju i Jacintu, portugalske pastire koji su mladi umrli od španjolske groznice. Bit će to najmlađi sveci koji nisu umrli kao  mučenici.

U propovijedi se župnik nadovezao na svoj uvodni dio: "Danas, sto godina nakon prvog Gospina ukazanja, zajedno s Papom Franjom koji je stigao u Fatimu gdje će svetima proglasiti dvoje vidjelaca: Franju i Jacintu, Crkva se, kao i svake godine, 13. svibnja spominje toga prvog Gospina ukazanja. Od onda pa do danas vjernici diljem svijeta bez prestanka s velikim povjerenjem i ljubavlju utječu se Gospi i povjeravaju joj svoje potrebe, kako tjelesne, tako i duhovne, hodočaste u Fatimu kao i druga Marijanska svetišta diljem svijeta i posvećuju se njenom bezgrešnom Srcu.

U svim svojim ukazanjima Gospa je vidiocima davala neke svoje poruke za koje je željela da ih svi saznaju.  Poticala je ljude da se obrate i da žive dostojno svoga kršćanskog poziva kako bi mogli zadobiti spasenje. No, neke od poruka morale su ostati tajna do određenog vremena.

U svojem tumačenju fatimske tajne Papa u miru Benedikt XVI. kaže da se ona sastoji iz tri dijela. Prvi se odnosi na viđenje pakla, drugi je vezan uz najavu izbijanja  novoga rata (2. svjetski) ukoliko čovječanstvo nastavi vrijeđati Boga. U trećoj tajni je viđenje biskupa u bijelom kako pada pogođen vatrenim oružjem. Papa sv. Ivan Pavao II. je u tom viđenju prepoznao sebe, a spašen je Marijinom majčinskom rukom. Marija je u jednom svojem ukazanju rekla: 'Moje će bezgrešno srce pobijediti.' Srce koje je otvoreno Bogu jače je od bilo kojega oružja. Marijin "fiat" proizašao je iz njezinog Srca i ta je riječ promijenila povijest svijeta jer je ona u ovaj svijet uvela Spasitelja.  Sotona ima moć u ovom svijetu jer se naša sloboda stalno udaljava od Boga. Međutim, otkad Bog posjeduje ljudsko srce te je tako ljudsku slobodu upravio prema dobru, odnosno prema Bogu, slobodno opredjeljenje za zlo više nema posljednju riječ.  Od tada vrijede Isusove riječi: 'U svijetu ćete imati muku, ali ne bojte se, ja sam pobijedio svijet!' Fatimska nas poruka poziva da se pouzdajemo u to obećanje," rekao je , između ostaloga, župnik.

Prekrasnim marijanskim pjesmama slavlje je pratio mješoviti zbor "Bl. Alojzije Stepinac".

M.B.Poratak na naslovnu stranicu...