SLAVLJE PRVE SVETE PRIČESTI

Dođite k meni, maleni!

U nedjelju , 23. travnja 2017. na svetoj misi u deset sati sa svojim učiteljicama i vjeroučiteljicom svečano, u procesiji, u crkvu je ušlo četrdeset i devet prvopričesnika.

Za slavlje prve pričesti uvijek je u crkvi radosno jer prevladava ozračje nevinosti i čistoće.  Svečano misno slavlje predvodio je župnik preč. Antun Knežević. Na samom početku su djeca izvela zbornu recitaciju koju je s njima pripravila vjeroučiteljica s. Emanuela Kvesić, a pokajnički čin izvelo je troje prvopričesnika. Kako je ovo bilo slavlje prve svete pričesti Božju riječ iz misnih čitanja prenijeli su nam roditelji prvopričesnika.

U homiliji se župnik obratio prvopričesnicima i njihovim roditeljima riječima: " Dragi prvopričesnici, danas je vaš dan: najveći i najljepši dan što vam ga je Gospodin dao. Dan radosti, veselja, sveti dan. Vi ste danas, ovako lijepo obučeni, došli Isusu da ga zagrlite, a on će danas doći k vama da vas poljubi; danas je vaš susret s Isusom "uživo".

Čuli smo u Evanđelju kako su majke dovodile svoju djecu Isusu da ih dotakne i blagoslovi njegova ruka. Apostoli im nisu dopuštali, a onda ih je Isus ukorio: ' Pustite djecu i nemojte im priječiti da dođu k meni, jer takvima pripada kraljevstvo nebesko. I ode pošto stavi ruke na njih.'

Ako želimo ući u kraljevstvo nebesko, onda moramo biti kao dijete: jednostavni, iskreni, otvoreni, nevini. I Isus je postao dijete da bi vama, djeco, bio bliži. A da bi vam bio još bliži, postao je kruh da bi mogao biti u vama. U tom malom kruhu,kojega nazivamo hostija, Isus će se vama danas darovati isto onako kako se darovao svojim učenicima na prvi Veliki četvrtak na posljednjoj večeri kad je rekao apostolima: 'Uzmite i jedite, ovo je moje tijelo!' I dao im je Isus kruh vječnoga života, dao im je sebe", naglasio je između ostaloga župnik.

Uslijedila je ispovijest vjere i obnova krsnih obećanja. Kako je sve u znaku prvopričesnika i Molitvu vjernika govorili su prvopričesnici, a nakon toga prinijeli su na oltar darove: kruh, vino, vodu i pisma roditeljima.

Na kraju su prvopričesnici Isusu darovali lijepe i nježne riječi, pitajući se što će mu još darovati. A Isus treba njih i ništa više. I župniku su uručili skromni dar i buket cvijeća u znak zahvalnosti za sav trud koji je uložio da bi došlo do ove svečanosti.

Misno slavlje animirale su sestre Emanuela Kvesić i Gracija Petrić.

Kao i uvijek na prvopričesničkom slavlju bilo je svečano i radosno.

M.B.Poratak na naslovnu stranicu...