SVETKOVINA KRISTA KRALJA - KRAJ LITURGIJSKE GODINE

Župni pjevači proslavili svoju nebesku zaštitnicu - sv. Ceciliju

U nedjelju, 26. studenoga, Katolička Crkva slavi svetkovinu Krista Kralja i završetak liturgijske godine. Bog je konačni sudac i Krist s njim dijeli tu odgovornost. On će na kraju suditi svima, suditi "između ovce i ovce, između ovnova i jaraca" kako kaže Stari zavjet. A Novi kaže ". . . i njegovu kraljevstvu neće biti kraja!"

Svečano  euharistijsko slavlje vodio je župnik, preč. Antun Knežević koji je u homiliji govorio o dobrim djelima, o odnosu prema drugoj osobi, o milosrđu. Naslanjajući se na Isusove riječi:"Što god ste učinili jednom od moje najmanje braće, meni ste učinili," župnik je poručio:

"Postavljamo si pitanje po čemu će nas Krist Kralj suditi? Koje će to biti mjerilo po kojem će razlučivati pravedne od onih koji to nisu.  Na onom posljednjem sudu svatko će biti suđen. Granicu između pravednih i zlih utvrdit će ljubav. Sveti Ivan nam govori:' Po ljubavi ćete biti suđeni'. Svatko će se na tome sudu naći na onoj strani za koju se za života odlučio.  Sučeve riječi da zli moraju otići u vječnu muku govore nam koliko je veliki jaz između jednih i drugih, između dobrih i zlih, između jedne i druge strane. A kamo ćemo mi nakon smrti, na koju ćemo se stranu svrstati, kamo će nas poslati Krist Kralj?  To zavisi od nas samih i od života koji nam je Bog dao ovdje na zemlji da njime zaslužimo vječnost. Ovakvu ili onakvu!"

Istoga dana nakon večernje svete mise župni pjevači su proslavili svoju nebesku zaštitnicu sv. Ceciliju.  Sveta Cecilija, djevica i mučenica zaštitnica je glazbe i glazbenika. Rođena je početkom 3. st. u Rimu u patricijskoj obitelji. Svoj imetak je ostavila siromasima, a kuću Crkvi. Prihvatila je kršćanstvo, a uspjela je obratiti  i svojega muža i njegova brata. Muž i njegov brat su smaknuti, a Ceciliji krvnik ni u tri pokušaja nije uspio odrubiti glavu. Kad nakon mučenja više nije mogla riječima ispovijedati svoju vjeru, učinila je to prstima: s tri prsta na jednoj ruci i jednim na drugoj. Zahvaljujući njezinom svjedočenju vjere obratilo se oko četiristo  ljudi koje je papa krstio.

Kako je spomendan sv. Cecilije bio radni dan, bilo je teško okupiti sve pjevače, pa je slavlje odgođeno na sljedeću nedjelju - svetkovinu Krista Kralja.  Večernje misno slavlje animirao je Zbor mladih, a nakon mise župni zborovi su održali kratki koncert za župljane. Svaki zbor otpjevao je dvije pjesme pod ravnanjem svojih voditelja: Marine Čepo ( Zbor mladih "Gracija"), s. Gracije Petrić (Ženski zbor) i prof. Jana Valenćika (Mješoviti zbor "Bl. Alojzije Stepinac"). Osobito je bilo lijepo čuti završnu pjesmu posvećenu sv. Ceciliji u izvođenju mješovitog zbora.

Slavlje su župni pjevači nastavili zajedničkim druženjem uz domjenak i veselu pjesmu svih zborova.

M.B.Poratak na naslovnu stranicu...