NEDJELJA BRAČNIH JUBILEJA U ŽUPI OTOK

. . . žena sa strahom Gospodnjim zaslužuje hvalu

U nedjelju, 19. studenog 2017. u župi sv. Antuna Padovanskog u Otoku, kao i u cijeloj Nadbiskupiji slavila se Nedjelja bračnih jubileja. Na svečanom misnom slavlju bračne jubileje proslavila su dva bračna para: Lovro i Ana Spajić - dijamantni jubilej; Marijan i Anica Pinter - zlatni jubilej.

Misno slavlje vodio je župnik preč. Antun Knežević. U uvodnom dijelu pozdravio je jubilarce i osvrnuo se na značenje ovoga slavlja: "Danas se u našoj Nadbiskupiji slavi Nedjelja bračnih jubileja, a ujedno je i Dan siromaha. Čestitam onima koji su odlučili svoju sreću  podijeliti s nama i danas obnoviti bračne zavjete. Ova dva para danas će reći "hvala" Gospodinu što im je darovao dovoljno vremena da osnuju obitelj, odgoje djecu, dočekaju unučad i praunučad. Zahvalit će Bogu što im je dao snage da svoje obitelji neizmjernom ljubavlju drže na okupu. Uostalom, čut ćete u današnjem prvom čitanju iz Knjige Mudrih izreka: 'Tko će naći ženu vrsnu? Više vrijedi ona nego biserje. Muževljevo se srce uzda u nju i blagom neće oskudijevati.'  Muž i žena jedno drugom moraju biti oslonac, a ova dva para su to svojim životom posvjedočila.

U homiliji se župnik nadovezao na pročitani odlomak iz Evanđelja po Mateju. Povezao je to s  Evanđeljem od prošle nedjelje i primijetio da oba govore o čekanju Gospodina  -  zaručnika i gospodara.

"Gospodin je podijelio talente: jednom dade pet talenata, drugom dva, a trećem jedan; svakom prema njegovoj sposobnosti. Podjelom talenata Isus nas uči kako ćemo uložiti svoj život, kako iskoristiti svoje dane i svoje sposobnosti koji su nam darovani čekajući Gospodina. Talenti su: život, dani, sposobnost, darovi milosti. Bog ih je svima dao mnogo, iako ne svima jednako. Život je odgovorna i mudra trgovina ovim talentima dok se ne vrati gospodar da podijeli nagrade. U starom Katekizmu stoji:' Na svijetu smo zato da Boga upoznamo, njega ljubimo, njemu služimo i tako u nebo dođemo.'  Dakle, živjeti znači služiti Bogu, ljubiti Boga. Ne pita se gdje i koliko si živio, nego kako si živio. Pričom o dvojici marljivih i jednom lijenom sluzi Isus nas upozorava na veliku odgovornost našega rada i života. Na kraju radnog dana, na kraju života čut ćemo riječi Gospodinove:' Dobro, voljeni i vjerni slugo! Bio si vjeran nad malim, zato ću te postaviti velikim! Uđi u veselje Gospodara svoga!' poručio je župnik.

Nakon zajedničke potvrde svoje vjere uslijedio je svečani čin obnove bračnih zavjeta bračnih parova Spajić i Pinter.

Spajić Lovro i Ana, r.Lončar, vjenčani su 01. 01. 1958. u Otoku pa su sada proslavili dijamantni jubilej. U ovih šezdeset godina braka odgojili su petero djece koja su im podarila petnaestero unučadi i šestero praunučadi.

Pinter Marijan i Anica vjenčani su 30. 04. 1967. u Berku. Imaju troje djece i osmero unučadi.

Na kraju misnoga slavlja župnik je u ime cijele župne zajednice još jednom čestitao jubilarcima i zazvao Božji blagoslov na njih i njihove obitelji.

M.B.Poratak na naslovnu stranicu...