PREMINUO fra FLAVIJAN ŠOLC

Počivaj u miru, dragi Pater!

U Varaždinskoj je bolnici, nakon duge i teške bolesti, 16. studenoga 2017. umro dugogodišnji iločki svećenik i franjevac Flavijan Šolc.

Fra Flavijan Šolc rođen je u Virovitici, 31. srpnja 1933. Stupio je u Franjevački red 1952. godine, svečano je zavjetovan  5. listopada 1958. godine. Nakon završenog teološkog studija na Bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, zaređen je za svećenika 29. lipnja 1959. godine. Kao mladom svećeniku poglavari su mu povjerili odgojiteljsku službu mladih kandidata – sjemeništaraca u Zagrebu, koju je vršio tri godine. Potom ga 1962. godine poslan u Borovo naselje, gdje je imao teški zadatak organizirati vjerski život radnika tvornice "Borovo": izgrađivati živu Crkvu i graditi materijalnu crkvu, u kojoj će se okupljati vjernici toga vukovarskog prigradskog naselja. Uz mnoge teškoće i neugodnosti uspio je nabaviti zemljište i izgraditi velebnu crkvu Gospe Fatimske u Borovu uz nesebičnu pomoć župljana. Nakon neumornog rada u Borovu, 1984. godine fra Flavijan je došao u Ilok za župnika i gvardijana, gdje ga je čekala velika proslava 600. obljetnice rođenja sv. Ivana Kapistrana. U Iloku je djelovao do 17. listopada 1991. godine, kada je sa većim dijelom Iločana i stanovništva okolnih mjesta morao napustiti svoju župu i samostan. Po izlasku iz Iloka smjestio se u Rijeci na Trsatu odakle je pastoralno djelovao među prognanim vjernicima Primorja i Istre, a jedno vrijeme bio je i vjeroučitelj u školi. Sve godine progonstva fra Flavijan je bio oslonac i tješitelj prognanika iločkog i vukovarskog kraja.
U Ilok se ponovno vratio u proljeće 1998. godine, gdje djeluje kao kapelan i vjeroučitelj u Srednjoj školi i Dječjem vrtiću. Posljednjih godina obavljao je  kapelanske dužnosti u župi, a napose vodio duhovnu skrb o Naselju starih i nemoćnih u Iloku, gdje je njegovim nastojanjem otvorena i kapelica.
Posebna ljubav i briga fra Flavijana je Treći red sv. Franje, sada Franjevački svjetovni red kojemu posvećuje svoju brigu i pažnju od dolaska u Borovo. Fra Flavijan je bio promicatelj i karitativne Udruge sv. Vinka Paulskog na prostorima Đakovačko – osječke nadbiskupije. U crkvi sv. Ivana Kapistrana 28. lipnja 2009. godine proslavio je zlatnu misu, 50. obljetnicu svećeništva, kao kapelan u Iloku i područni duhovni asistent Franjevačkog svjetovnog reda Osječkog područja FSR-a sv. Antuna Padovanskog.

Kao duhovni asistent FSR-a  brinuo se za franjevačko bratstvo FSR-a u Otoku od 2002. do 2014. godine, osnovao je u Otoku FRAMU, i utemeljio Udrugu sv. Vinka Paulskog. Svakoga mjeseca, u svom starom golfu, po žegi i studeni, požrtvovno je obilazio bratstva FSR-a, držao  pouke i hrabrio u nasljedovanju Krista po Pravilu i duhu sv. Franje Asiškog! Neka mu Gospodin bude nagrada za svu njegovu ljubav, žrtvu i svjedočenje vjere!  Dragi Pater, hvala Vam za sve!!!.

Ukop p. Flavijana će biti u srijedu 22. studenoga 2017. u 14,00 sati na groblju u Virovitici!

 

 

                                                         POČIVAO U MIRU BOŽJEM!

 

 Poratak na naslovnu stranicu...