POLICAJCI PU VUKOVARSKO - SRIJEMSKE PROSLAVILI DAN POLICIJE

Mihael - Tko je kao Bog

Nakon polaganja vijenaca ispred spomenika prvim palim  hrvatskim zrakoplovcima i otočkim braniteljima u Otoku 27. rujna 2017.,  policajci PU Vukovarsko srijemske  nastavili su  slaviti svojega nebeskog zaštitnika sv. Mihaela  na misnom slavlju u otočkoj župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog. Uz  načelnika policije PU Vukovarsko - srijemske Fabijana Kapulara misnom slavlju su nazočili i predstavnici županijske i gradske uprave Grada Otoka predvođeni gradonačelnikom Grada Otoka Josipom Šarićem.

Koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je otočki župnik i dekan Otočkog dekanata preč. Antun Knežević, a koncelebrirali su mons. Tadija Pranjić  iz Vinkovaca,  vlč. Ivan Petričević  župnik u Komletincima i vlč. Nikola Kaurin župni vikar u Župi sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima.

Prije početka misnog slavlja župnik je pozdravio nazočne vjernike, a posebno je istaknuo policajce  kojima je čestitao blagdan sv. Mihaela - Dan hrvatske policije.

U homiliji se župnik obratio policajcima i govorio o ulozi policije u Domovinskom ratu, o njezinom značenju u mirnodopskim uvjetima. Napomenuo je kako je i njihov nebeski zaštitnik sv. Mihael prikazan kao Božji ratnik, s mačem u ruci, a zmaj mu leži ispod nogu. Nadvladao je đavla, pobijedio  je zlo ,on je  onaj koji nas može zaštiti. Stoga sv. Mihael i jest zaštitnik policije i vojske.

"Poznato nam je da je hrvatska policija rođena u Domovinskom ratu. Prve otpore agresoru upravo su pokazali policajci počevši od onoga "Krvavog Uskrsa" kad je poginuo prvi hrvatski policajac Josip Jović, pa sve do našega grada heroja Vukovara gdje su također policajci bili oni koji su poveli prvu obranu grada. Svakoga svibnja sjećamo se dvanaestorice prvih poginulih policajaca naše županije u Borovu. Teška je bila njihova zadaća. S malo oružja i puno srca pokušali su  nadvladati daleko nadmoćnijeg neprijatelja.

 Pisac Knjige otkrivenja sv. Ivan dobro zna da to nije mogao Mihael učiniti sam, nego da je pobjeda nad đavlom ostvarena "krvlju Jaganjčevom" tj. mukom i smrću Isusovom.

Zaštita zajednice je zadaća naše hrvatske policije. Boriti se zato da se pobijedi zlo i zloga, da se zaštiti slabe, da se napadnute obrani, da se suzbije nepravda i laž, a da pobijedi pravednost i istina. A to nije moguće samo našim vlastitim, ljudskim zalaganjem, već do kraja to je moguće jedino snagom i pomoću Božjom. On nam jedini može dati snage da se zajedno s njime borimo za pobjedu dobra i pravednosti. I zato se utječemo pomoći i zaštiti sv. Mihaela, a preko njega i samoga Boga. Jer onaj koji od Boga dolazi nezaštićenima i slabima, glasnik je Božje zaštite, jer Bog je sama dobrota i ne može ostaviti samima one koji trpe nevolju, a da im ne priskoči u pomoć.

Tako ste i vi, dragi policajci,puno put pokazali i pokazujete da ste naši zaštitnici. . .Vi ste danas naši branitelji u miru.  Neka i vama dragi Bog koji daje pobjedu i snagu dadne dovoljno i snage, i mudrosti, i hrabrosti da se možete s lakoćom boriti protiv svakoga zla," naglasio je propovjednik.

Misno slavlje pratio je župni Mješoviti zbor "Bl. Alojzijr Stepinac".

M.B.

 Poratak na naslovnu stranicu...