KATEHETSKA NEDJELJA U ŽUPNOJ CRKVI U OTOKU

Dođi Duše Sveti, daruj nam svoju mudrost. . . !

Svečano, u procesiji su, u nedjelju, 17. rujna, prvašići Osnovne škole Josipa Lovretića iz Otoka bili uvedeni u crkvu gdje su ih čekali njihovi stariji prijatelji.

Prije početka misnog slavlja djeca su, držeći u rukama plamenove kao simbole Duha Svetoga, izmolila zazive za njegovu pomoć.

Misno slavlje predslavio je župnik preč. Antun Knežević, a suslavio je vlč. Ivica Zrno, svećenik na poslijediplomskom studiju u Njemačkoj. Tekstove misnih čitanja pročitale su ravnateljica Škole prof. Marina Beuk i vjeroučiteljica Božana Filipović.

Naslanjajući se na Evanđelje župnik je u propovijedi govorio o opraštanju. Podsjetio je na Isusovu prispodobu o sluzi koji je bio dužan svome gospodaru veliku svotu novca, a kako nije mogao vratiti, gospodar mu je velikodušno oprostio. Taj isti sluga svojem dužniku nije oprostio puno manji dug, nego ga je otjerao u tamnicu.

"U ovoj prispodobi o gospodaru koju nam iznosi Isus nije teško prepoznati Boga", kaže preč. Knežević. "Bog je onaj koji oprašta neizmjerne naše dugove", nastavio je župnik, "a svi smo mi njegovi veliki dužnici. Bog je milosrdan i milostiv.  Isus nam želi pojasniti Petrovo pitanje: 'Isuse, koliko puta da oprostim bratu svome ako pogriješi protiv mene? Do sedam puta?' Petar je razmišljao ljudski i to mu se činilo puno više nego što su učili židovski rabini. Ali Isus odgovara: ' Ne kažem ti do sedam puta, nego do sedamdeset puta sedam'! To znači da uvijek moraš praštati. Kod Isusa ne postoje granice u praštanju. Ako želimo stati pred Boga, onda je praštanje preduvjet."

Župnik je ispričao i prispodobu o djevojčici koja je sve znala govoriti, jedino nije znala reći "oprosti". Tu riječ nije htjela izgovoriti ni pod prijetnjom kazne. Roditelji su, razmišljajući, došli do zaključka da oni moraju jedno drugom nakon nekih oštrijih razmirica reći "oprosti". Kad je od njih čula tu riječ, djevojčica ju je bez problema izgovorila.

"Dakle, sve počinje u djetinjstvu, sve počinje u obitelji. Čovjek se od malena mora odgajati kako bi olakšao život sebi i drugima.  Prije negoli nekoga okrivimo, pokušajmo ga razumjeti. Time dopuštamo da Bog djeluje preko nas i tako ostajemo kršćani i u drugim, teškim situacijama, a ne samo u Matici krštenih.

Želite li biti sretni samo jedan trenutak - osvećujte se! Želite li biti uvijek sretni - opraštajte!" poručio je propovjednik.

Molitvu vjernika pročitala je skupina starijih učenika, a nakon toga uslijedio je prinos darova: zidni sat, udžbenik školskog vjeronauka, bilježnica za župni vjeronauk, kruh i vino.

Pred sam kraj misnog slavlja učenici su izmolili zajedničku molitvu, a nakon toga župnik je blagoslovio školske torbe.

Na ovom misnom slavlju pjevao je Župni dječji zbor "Ljiljani sv. Antuna" pod ravnanjem s. Gracije Petrić, a cjelokupno slavlje animirala je s. Emanuela Kvesić.

M. B.Poratak na naslovnu stranicu...