ZBOROVOĐA I ORGULJAŠ PROF. JAN VALENĆIK SUDIONIK FESTIVALA ORGANUM CIBALAE

Još jedna ugodna glazbena večer

Nakon koncerta prof. Ivana Matarića u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Otoku otočki orguljaš i zborovođa prof. Jan Antun Valenćik je  u nedjelju, 3. rujna sudjelovao u orguljaškom koncertu u crkvi sv. Vinka Pallottija  u Vinkovcima te je samim tim i sudionik orguljaškog festivala Organum Cibalae. Uz Jana Valenćika sudionici koncerta su bili : Dragan Trajer, orguljaš crkve sv. Vinka Pallottija u Vinkovcima; Vokalni asambl Stretta iz Vinkovaca kojega vodi prof. glazbe Ivana Tuškan.

Jan Valenćik je izveo skladbe: Francesko Durante: Preludij u A-molu; John Stanley: Voluntary u G-duru, br.9 op. 7, Largo Staccato, Fugue vivace; Dietrich Buxtehude: Toccata u F-duru, BuxWV157; o. Miroslav (Stjepan) Grđan: Svečani preludij u D-molu; Gordon Jong: Rigaduon, IV. stavak iz Katedralne suite za orgulje.

Članice Vokalnog  ansambla  Stretta  izvele su skladbe: Michelangelo Grancini: Dulcis Christe; Ivan Marko Lukačić: Cantate Domino iz zbirke duhovnih moteta Sacre cantiones; J. S. Bach: Quia respexit iz Magnificata u D-duru BWV 243; Karl Jenkins; Pie Jesu iz Requiema; uz orguljsku  pratnju Dragana Trajera.

U solo orguljaškoj izvedbi Dragana Trajera čuli smo: J. S. Bach: Preludij i fuga u E-molu, BWV533;  Carles-Francois Gounod:  Ave Maria; J. S. Bach: Koralni preludij  Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ, BWV 639; Bernardo  Pasquini: Partita sopra la Aria della Folia da Espagna; Luis Alfred James: Bolero de concert.

Publika je snažnim pljeskom pokazala svoje oduševljenje jer su ovi mladi umjetnici pokazali zavidnu razinu orguljaškog umijeća.

Zborovođa i orguljaš župne crkve sv. Antuna Padovanskog u Otoku prof. Jan Valenćik  nam je svima poznat s kora otočke crkve kad odjeknu orgulje na početku velike mise, ali možda baš ne znamo o njemu ono najnužnije.

Jan Antun Valenćik rođen je 1976. godine u Otoku. Profesor je glazbene kulture i magistar glazbene pedagogije. Diplomirao je 2007. godine na Umjetničkoj akademiji u Osijeku na Odsjeku za glazbenu umjetnost. U sklopu studija pohađao je i izborni predmet orgulje koji su mu predavali profesori Krešimir Has, Edmund Andler Borić, Ante Knešaurek, Davor Bobić i Vinko Sitarić.

Od 2000. godine orguljaš je u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Otoku i voditelj Ženskog pjevačkog zbora, a 2005. postaje i voditelj  Mješovitog zbora "Bl. Alojzije Stepinac".  Dvije godine bio je voditelj komornog pjevačkog zbora Cibalae u Vinkovcima. S ovim pjevačkim zborovima često je organizirao tematske koncerte.

M.B.Poratak na naslovnu stranicu...