MLADA MISA FRA IVANA NIKOLIĆA

Mi treba da se hvalimo križem Gospodina našega Isusa Krista!

U nedjelju, 16. srpnja 2017. u Župi sv. Antuna Padovanskog slavila se  druga ovogodišnja mlada misa.

Pod geslom:" Mi treba da se hvalimo križem Gospodina našega Isusa Krista" mladomisnik fra Ivan Nikolić, OFM, je u nazočnosti roditelja, rodbine, prijatelja i brojnih župljana, slavio svoju mladu misu.

Duhovna priprava bila je u subotu navečer, uoči mlade mise, svečanom večernjom ( vespere) na kojoj se molio časoslov i klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu. Molitvu je vodio fra Tomislav Smiljanić, profesor na Filozofsko - teološkom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu, a pratili su  bogoslovi hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda i kapucinske provincije sv. Leopolda Mandića iz Zagreba, te župljani Župe Otok.

Slavlje je počelo u nedjelju ujutro u roditeljskom domu gdje je mladomisnik primio roditeljski blagoslov. Vrlo toplim riječima obratio im se i domaći župnik  preč. Antun Knežević. Pozdravio je njegove roditelje i okupljenu rodbinu i rekao: " Ispraćamo do oltara našeg drugog mladomisnika, našeg fra Ivana Nikolića. Zahvalni smo Bogu na tom daru i tu radost dijelimo sa cijelom obitelji Nikolić. Prije nego što započne svoju mladu misu, Ivan će kleknuti na prag svoga obiteljskog doma i primiti blagoslov svojih roditelja te poći u nepoznato kamo ga Božja Providnost i potrebe reda i pastorala budu pozvali." Podsjetio je na četvrtu Božju zapovijed i izrazio nadu da će Ivan i dalje ljubiti i poštovati svoje roditelje kako to naređuje ta zapovijed.

"Molimo, draga braćo i sestre, Gospodara žetve da naš mladomisnik spremno i radosno krene u žetvu gdje god to bude potrebno, molimo za njegove roditelje i sestru kojima ovom prigodom, u ime svih vas i u svoje osobno ime iskreno čestitam", zaključio je župnik.

Nakon blagoslova u procesiji su vjernici i svećenici doveli mladomisnika pred oltar crkve u kojoj je primio krštenje, pričest, krizmu i u kojoj će, evo, prikazati Bogu svoju prvu svetu misu. I tu ga je pozdravio župnik i dekan Otočkog dekanata preč. Antun Knežević. Između ostaloga  župnik je pozdravio sve nazočne vjernike, svećenike i predstavnike društveno političke zajednice s gradonačelnikom Josipom Šarićem na čelu, a onda se obratio mladomisniku: " Uzeo si riječi sv. Pavla 'Mi treba da se hvalimo križem našega Isusa Krista' za svoje mladomisničko geslo, ali i za svoj životni moto. Trebamo se hvaliti Kristovim križem jer sv. Pavao dalje nastavlja: ' Jer u njemu je spas, život i uskrsnuće naše po kojemu smo spašeni i oslobođeni.' Da nije bilo Kristovog križa, ne bi bilo ni zajednice vjernika koja sebe naziva kršćanima, a svim kršćanima je križ ponos. Nosimo ga oko vrata, držimo ga na počasnim mjestima u svojim kućama, na grobovima naših pokojnika jer budi nadu u uskrsnuće.  Isus nas poziva na nasljedovanje njega samoga: 'Hoće li tko za mnom, neka se odreče samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom!'  Isus je prvi uzeo križ na sebe, umro na drvetu križa, ali nije na njemu ostao, nego je uskrsnuo. A sv. Franjo, čijim si ti stopama krenuo, poručuje: 'Isus je to učinio ne za sebe, nego za nas, dajući nam primjer da pođemo njegovim stopama. On hoće da se svi spasimo po njemu te ga primimo čistim srcem i neokaljanim tijelom.'. . . Vjera u Isusa Krista daje smisao svakom našem križu. . . . Budi jednostavan, ponizan i čist, kako, uostalom, poručuje sv. Franjo. Neka te u životu uvijek prate 'Mir i dobro' !"

Na svečanom misnom slavlju koncelebriralo je uz  propovjednika prof. fra Tomislava Smiljanića i domaćeg župnika još osamnaest fratara, biskupijskih svećenika,mladomisnika iz drugih župa te tri đakona franjevačkog reda.

Čast misnih čitača pripala je Katarini Sabljić, mladomisnikovoj rođakinji i fra Vedranu Kosu, bogoslovu.

U vrlo opsežnoj i produhovljenoj homiliji je fra Tomislav Smiljanić, naslanjajući se na misna čitanja petnaeste nedjelje i na Evanđelje govorio o Isusovom izlasku i prolasku, o značenju i veličini Božje riječi. Napominje da je Isusov prolazak pashalni prolazak, početak oslobođenja: "Kad Isus prolazi, uvijek nastaje spasenje i oslobođenje." Dalje govori o Isusovoj ljubavi za razbaštinjene, prezrene, odbačene, malene. "Prema Mateju," kaže propovjednik, "svi su ljudi izgubljeni ako Bog ne poduzme prvi korak da ih spasi. Božja ljubav u Kristu ne isključuje ni pravedne ni nepravedne, nego rasvjetljuje položaj svakoga čovjeka pred Bogom. Potreba za spasenjem je jednostavno pretpostavka svake prave spoznaje Boga i početak po Duhu Božjem".  Podsjeća fra Tomislav da Riječ Božja ima veliku važnost i značenje. Govori o Riječi Božjoj koja u Novom Zavjetu  postiže svoj vrhunac te postaje naslov za Isusa Krista kao Sina Božjega. Podsjeća nas na riječi sv. Bonaventure koji kaže da je svako stvorenje riječ Božja jer naviješta Boga, sam Božji Sin jest ta riječ.

"Božja Riječ je objava," kaže propovjednik. "Nju valja slušati i urezati u svoje srce. Riječ je objava Boga živoga i njegovih nauma, a čovjek je pozvan vjerom odgovoriti na tu Riječ Božju. Svećenik je prvenstveno čovjek Božje riječi i vjere. Svećenici su, kako kaže Drugi vatikanski koncil, 'službenici Riječi, Evanđelja Kristova, služitelji Krista Isusa usred naroda da naviještaju Evanđelje Isusa Krista i svoje poslanje crpe iz naviještanja Evanđelja i Kristove žrtve". Svoju homiliju je završio riječima o kršćanskoj spoznaji Božje blizine, vjeri u Isusa Krista, Raspetoga i Uskrsloga. Govorio je o Križu Kristovu kao središtu kršćanske vjere.  Zaključuje:"Za slobodu nas Krist oslobodi. Oslobođenje se događa u Kristu. Hvaliti se križem znači hvaliti se istinskom slobodom u Kristu!"

Zazive molitve vjernika pročitalo je šestero mladih otočke župe. Mladi u narodnim nošnjama prinijeli su darove: kruh, vino i vodu.

Misno je slavlje završilo zajedničkim mladomisničkim blagoslovom, a zatim je mladomisnik blagoslovio svoje roditelje i sestru te ostale vjernike pojedinačno.

Misno slavlje je svojim pjevanjem uveličao župni Mješoviti zbor "Bl. Alojzije Stepinac" kojim ravna zborovođa prof. Jan Valenćik.

Fra Ivan Nikolić je rođen 15. srpnja 1988. u Otoku u skromnoj i pobožnoj obitelji od oca Ivana i majke Marije, rođ. Sabljić.  Kako obitelj prakticira svoju vjeru i aktivno sudjeluje u životu svoje župne zajednice, u Ivana je vrlo rano usađena iskrena vjera u Isusa Krista. Osnovnu školu je završio u Otoku, a nakon završene tehničke škole u Vinkovcima, prijavio se i primljen je u postulaturu u Samoboru. A onda je već išlo po redu: novicijat na Trsatu jednu godinu i teologija i filozofija na Bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.  Đakonsku praksu je obavio na službi u Župi Krvi Kristove, Kozari Bok , Zagreb.

Župljani Župe Otok s ponosom, a i s pravom, ističu da imaju dvanaest živućih svećenika po raznim župama Hrvatske i Europe. Malo je župa koje se mogu pohvaliti većim brojem duhovnih zvanja.

M.B.Poratak na naslovnu stranicu...