SVEĆENIČKO REĐENJE VLČ. NIKOLE KAURINA

Pred očima uvijek imajte Krista - dobroga pastira!

U četvrtak, 29. lipnja 2017. na svetkovinu sv. Petra i Pavla u đakovačkoj prvostolnici, polaganjem ruku đakovačko - osječkog nadbiskupa Đure Hranića, zaređeno je pet đakona, među kojima je i Otočanin vlč. Nikola Kaurin.

Slavlje ređenja počelo je svečanom procesijom kroz sredinu katedrale, a nakon ulaska, u uvodnom dijelu misnog slavlja, nadbiskup je uputio pozdravne riječi svim okupljenim vjernicima, mons. Marinu  Srakiću, nadbiskupu u miru, članovima Prvostolnog kaptola u Đakovu s mons. Ivanom Ćurićem na čelu, svim nazočnim svećenicima, a posebno ovogodišnjim ređenicima.

U homiliji je nadbiskup govorio o značenju ovih svetaca koji su svoje živote ugradili u  temelje kršćanske Crkve.

"Veličina im nije dana sama po sebi, po redu ili plemenu", naglasio je nadbiskup, "nego od Boga koji ih je pozvao u svoju službu, a njihova je zasluga ta što su se za Božji poziv zainteresirali i obratili mu svoju pozornost i krenuli za njim. Poslije obraćenja Petar i Pavao ne žive više za sebe i na svoju odgovornost, već žive potpuno predani Isusu i njegovu Duhu.

Iako je kao čovjek Petar bio ljudski slab, čak je iz straha za svoju kožu i zatajio Isusa, ipak je trajno rastao u vjeri. I od vas se, dragi ređenici, kao i od apostolskih prvaka, očekuje da nepodijeljena pripadnost Gospodinu bude miomiris vašega života. Ne može se biti dobar svećenik i ustrajati u apostolskoj pastoralno - katehetskoj revnosti bez toga osobnoga odnosa s Isusom. Pozvani ste nastaviti Kristovo djelo posvećivanja. Svojim ćete životom "predstavljati"  Gospodinovo tijelo i krv - izvor otkupljenja i novoga života i to ne samo po slavljenju Euharistije, nego i svojim svakodnevnim odlukama i činima, darivanjem samih sebe, životom predanim za sve ljude žarom Kristove ljubavi. Ne možemo biti slika Krista - Glave Crkve ukoliko trajno ne usklađujemo svoj život s onim što vršimo, jer samo tako možemo biti potpuno bliski i istinski poslušni Kristovoj zapovijedi: Ovo činite meni na spomen!  Gospodin vas je pozvao, a Crkva će dovršiti taj poziv, potvrditi ga i na temelju vašega javnog odaziva započeti taj poziv sakramentom Svetog Reda. Po obredu svećeničkog ređenja Gospodin će sada i nad svakim od vas izgovoriti svoju riječ koja će vas na nov način ucijepiti u otajstveno tijelo Crkve te tako promijeniti i odrediti vaš identitet. Budite svjesni da postajete pastiri i pred očima uvijek imajte Krista - dobroga pastira i današnje apostole Petra  i Pavla koji su položili život svoj za svoje ovce!" poručio je nadbiskup ređenicima.

Nakon predstavljanja ređenici su se prostrli ispred oltara, a na  njih je zazvan zagovor Svih svetih. Uslijedilo je nadbiskupovo polaganje ruku na glave ređenika, a zatim su ostali svećenici učinili isto, molitva ređenja, odijevanje misnog ruha, pomazivanje njihovih dlanova te predavanje euharistijskih darova.

Misno slavlje završilo je svečanim mladomisničkim blagoslovom.

M.B.Poratak na naslovnu stranicu...