ANTUNOVO - CRKVENI GOD U OTOKU

"Svom te dušom pozdravljamo, o Antune sveti naš!"

Na spomendan svetog Antuna Padovanskog, 13. lipnja, u otočkoj župi slavi se crkveni god.  Za ovu veliku svečanost župljani župe sv. Antuna Padovanskog u Otoku pripravljali su se kroz pobožnost "13 utoraka na čast sv. Antunu" molitvom, postom i djelima ljubavi i milosrđa.  Sudjelovao je veliki broj vjernika, štovatelja svetog Antuna Padovanskog.

Večer uoči glavnog slavlja slavi se misa posvete otočke župne crkve posvećene ovome svecu - ove godine trideset i osma obljetnica.

Na sam dan sv. Antuna služene su četiri svete mise: 7,30; 9,00; 10,30; 19,00 sati. Već od ranih jutarnjih sati pristizali su hodočasnici kako bi posvjedočili svoju ljubav prema ovome svecu cijeloga svijeta.

Prvu svetu misu u 7,30 sati slavio je preč. Vladimir Sedlak, župnik u Petrovcima.

Misu u 9,00 sati slavio je vlč. Ivica Tušek, župnik u Lipovcu. Kako na ovoj misi obično bude puno djece, glazbeno je pratio zbor "Ljiljani sv. Antuna" pod ravnanjem s. Gracije Petrić.

Središnje misno slavlje je koncelebrirana sveta misa u 10,30 sati. Predslavio je vlč. Krešimir Aračić, župnik u Berku, a koncelebrirali su, uz domaćeg župnika i dekana Otočkog dekanata preč. Antuna Kneževića,osam svećenika župa Otočkog dekanata, gostiju iz  nadbiskupije i drugih nadbiskupija. Glazbeno je pratio župni Mješoviti zbor "Bl. Alojzije Stepinac" pod ravnanjem zborovođe Jana Valenćika.

U homiliji je vlč. Aračić nadahnuto i s puno ljubavi govorio o sv. Antunu, o našem odnosu prema vjeri, prema Bogu i prema čovjeku: " Sveci su osobe koje nam na našem životnom, zemaljskom putu pomažu da lakše prebrodimo neke krize, slabosti i teškoće, da čitajući njihove životopise, nekako nađemo rješenje. Zato smo danas došli, ne samo slaviti kirbaj, nego prije svega, da nam sveti Antun bude na pomoć. Jer i sveci su bili nekoć ljudi koji su prolazili ovom zemljom. Imali su svoje križeve i poteškoće, ali su imali i dovoljno povjerenja u Boga te su baš radi toga zavrijedili da ih štujemo kao svece. To povjerenje prema Bogu danas želimo obnoviti i sebe ohrabriti.

Sveti Antun nam je primjer takvog sveca koji je svojim životom, djelima i propovijedanjima zaslužio da ga štujemo, da se preko njegovog zagovora utječemo Bogu. Bog se služi sa svojim izabranicima da nam bude lakše na ovoj zemlji, da lakše živimo ovaj život koji je često mnogima težak i pun muka i nevolja i nemaju drugoga, osim Boga koji će im pomoći.

U svetom Antunu smo osigurali svoje stvari na ovoj zemlji koje smo izgubili, ali što je s našim duhovnim vrednotama koje ipak češće, da ne kažem svakodnevno, gubimo u ovom životu? Što je s našim kršćanskim vrijednostima koje smo krštenjem i kršćanskim odgojem u svojim obiteljima i Crkvi dobili, koje smo milošću Božjom dobili, a s vremenom izgubili?

Draga braćo i sestre, što je s našom vjerom? Gubimo povjerenje jedni u druge. Što je s našom nadom u bolje sutra, što je s našom nadom u vječni život? Što je s našom ljubavlju prema Bogu? Nismo zagledani u Krista od kojega sve dolazi.

Jesmo li izgubili ljubav prema Bogu, jesmo li izgubili osjećaj zahvalnosti Bogu, zahvalnosti kao jednom od najljepših izraza ljubavi, zahvalnosti kao najljepšoj molitvi Bogu?

Eto, draga braćo i sestre, za takve duhovne vrijednosti trebamo moliti danas svetoga Antuna da ih nađemo ako smo ih izgubili. Molimo svetog Antuna da nas zagovara kod Boga da ponovo vratimo onu radost i ljepotu života koju smo dobili kad smo postali djeca Božja. . .! Molimo svetog Antuna da nam pomogne da se vratimo na put koji vodi u Kraljevstvo Božje!

Zato smo danas došli ovdje tražiti Antunov zagovor!" naglasio je propovjednik.

Na kraju misnog slavlja domaći župnik preč. Antun Knežević blagoslovio je nabožne predmete koje su vjernici kupili u ponudi ispred crkve, a potom zahvalio svim svećenicima koji su predvodili misna slavlja i koji su strpljivo ispovijedali vjernike.

Kako čistom srcu sv. Antuna odgovara čisto dječje srce, na večernjoj svetoj misi koju je slavio vlč. Tomislav Vlahović, župnik iz Perušića pokraj Zadra, a propovijedao vlč. Nikola Kaurin, đakon, blagoslovljena su djeca i ljiljani.

Ovo misno slavlje svojim pjevanjem pratio je Zbor mladih "Gracija" pod ravnanjem voditeljice Marine Čepo.

Za vrijeme dopodnevnih misa hodočasnici i domaći vjernici su imali mogućnost ispovijedi u četiri ispovjedaonice. Već od ranih jutarnjih sati ispred svake je bio dug red - prevladala je potreba da se traži oprost baš ovdje kod ovoga omiljenog sveca koji osvaja svojom krepošću, skromnošću i čistoćom.

Kao da je znao da ćemo jednoga dana slaviti njegov spomendan, sv. Antun je rekao: " Krepost je svetih kao zidarev visak kojim se provjerava okomitost zida. Kada se slave svetački blagdani, tada se kao viskom provjerava život vjernika. Slavimo, dakle, tako da nam oni budu mjerilo naše moralne uspravnosti. Stoga je smiješno njihove blagdane slaviti obilnim jelom, kad znamo da su oni osvojili nebo postom i pokorom."

Pa razmislimo!

M.B.Poratak na naslovnu stranicu...