10. OBLJETNICA ORGANIZIRANOG DJELOVANJA ŽUPNIH ČITAČA U OTOKU

Riječ Gospodnja!

U četvrtak, 1. lipnja 2017.  župni čitači Župe sv. Antuna Padovanskog u Otoku proslavili su desetu obljetnicu organiziranog djelovanja. Skupina broji osamnaest redovnih članova i šest povremenih. Redovni članovi skupine pokrivaju svojim rasporedom nedjeljne i blagdanske mise, a povremeni tu službu obavljaju radnim danom ako nema redovnih čitača.  Voditeljica skupine je moja malenkost.

Čitači nedjeljnih i blagdanskih misa dobiju točan raspored za određeno vrijeme ( do tri mjeseca) da znaju na kojoj misi što čitaju. Uz raspored dobiju i kopiju teksta misnog čitanja da se mogu pripraviti.  Jednom mjesečno se sastaju i analiziraju tekstove za naredni mjesec. Naime, ako čitač sam ne razumije ono što čita, ne može to kvalitetno prenijeti onomu tko ga sluša.  Dakle, čitač mora razumjeti tekst koji čita i onda neće biti lutanja. Osim toga mora znati da ne smije čitajući skretati pozornost na sebe na štetu teksta koji čita.  Sve su to otočki čitači usvojili i vrlo odgovorno vrše svoju časnu službu.

Treba spomenuti da se uvijek raduju spomendanu svojega nebeskog zaštitnika Svetog Poliona i ne propuštaju proslaviti ga. I ove godine su ga proslavili svetom misom, a slavlje su nastavili obilježavanjem obljetnice 1. lipnja.

Zadovoljni smo što se čitače u župi počelo doživljavati kao važne sudionike u liturgijskom slavlju. Dugo se, nažalost, na čitače gledalo kao  nešto što se samo po sebi podrazumijeva, čak i sporedno, a često kao nešto što može obaviti "tko dohvati". Ako čitači čitaju Riječ Božju upućenu ljudima, onda služba čitača ne može biti beznačajna. On navješćuje riječi koje Bog želi u tom trenutku reći svojem narodu.

Stoga smo prije deset godina uveli "reda" u tu službu i osnovali skupinu koja je na sebe preuzela ovu odgovornost. Svojim stavom i ponašanjem pokazuju da su svjesni bogatstva Božje poruke koju prenose i da o njima u velikoj mjeri ovisi kako će ta poruka biti shvaćena.

Mira BošnjakovićPoratak na naslovnu stranicu...