ZAJEDNICA VJERA I SVJETLO "ŽIVI POTOČIĆ" NA 17. NADBISKUPIJSKOM SUSRETU

Radost na izvoru spasenja (Iz 12,3)

Nadbiskupijski susret osoba s invaliditetom, 17. po redu,  održan je 26. i 27. svibnja u Vinkovcima pod geslom Radost na izvoru spasenja (Iz 12,3).  Župa  sv. Vinka Pallottija pokazala se kao vrlo dobar i gostoljubiv  domaćin. Na susretu je sudjelovala i Zajednica Vjera i Svjetlo "Živi potočić" iz Otoka s voditeljicom, vjeroučiteljicom Martinom Pandža.

U petak, 26. svibnja u 19,oo sati koncelebrirano misno slavlje predvodio je o. Ilija Sudar, župnik Župe sv. Vinka Pallottija iz Vinkovaca, a suslavio je  o. Vinko Maslač, misionar iz Srijemske biskupije. Nakon misnog slavlja uslijedilo je klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu koje je predvodio  o. Vinko Maslač.

Po završetku misnog slavlja i klanjanja  vjernici su uživali u izvanrednom koncertu duhovne glazbe u izvođenju sestara  Husar i sestara Palić. Dao je Bog lijepo vrijeme pa su vinkovačke Lenije, gdje se sve događalo, i okolica odjekivale  od slave Boga našega.

Glavni dio Susreta odvijao se u subotu, 27. svibnja.  Sudjelovao je veliki broj sudionika i gotovo sve župne zajednice  Vjere i Svjetla Đakovačko - osječke nadbiskupije sa svojim duhovnim voditeljima. Misno slavlje u 10,00 sati predvodio je nadbiskup u  miru, mons. Marin Srakić, a koncelebrirali su, uz vlč. Alojza Kovačeka, nadbiskupijskog povjerenika za osobe s invaliditetom,  svećenici, duhovni voditelji pojedinih zajednica.

Nakon pozdravnih riječi  vlč. Alojza Kovačeka upućenih  nadbiskupu, nazočnim  svećenicima i, osobito, osobama s invaliditetom, i nadbiskup je lijepim riječima zahvalio nazočnima na odazivu na ovaj susret.

Oživljavanje Evanđelja izveli su članovi Svete Terezije iz Vinkovaca.

Nadbiskup je u homiliji govorio o radosti. Podsjetio je vjernike da materijalna dobra ne stvaraju radost. Ona više opterećuju nego što raduju. "Radost je u čovjeku, u njegovom biću. Samo sitne stvari nas mogu obradovati. Radujemo se kad možemo nešto podijeliti s dragom osobom, kad možemo pomoći potrebitoj osobi.  A potrebite  osobe su ove naše drage  osobe s invaliditetom za koje molimo i zazivamo Duha Svetoga," naglasio je mons. Srakić.

Osobe s invaliditetom prinijele su svoje darove: sve ono što je njima potrebno da bi lakše obavljali životne potrebe( križ, slušni aparati, hodalice . . .).

Na kraju misnog slavlja o. Ilija Sudar,  kao domaćin, zahvalio je svim sudionicima što su nazočili ovoj svečanosti,  razmijenili su se darovi, a poslije svega održan je bogat kulturno - umjetnički program u kojemu su uz članove "Male Terezije i  "Bubamare" iz Vinkovaca sudjelovali KUD Šumari, Bać' Roka i Did' Tunja  iz Otoka, TS Zlatno klasje pod ravnanjem Marina Šokčevića iz Otoka,  Marija Pavković - Snaša . . .

Misnom slavlju nazočili su župan Vukovarsko - srijemske županije Božo Galić, ministrica Gabrijela Žalac, gradonačelnik Vinkovaca dr. Mladen Karlić te još neki izaslanici pojedinih ministara.

Paralelno s kulturno - umjetničkim programom u prostorijama Poljoprivrednog fakulteta održano je predavanje za roditelje i skrbnike osoba s invaliditetom.

Domaćin  je pripravio agape za sve sudionike slavlja i time pokazao kršćansko zajedništvo.

M.B.Poratak na naslovnu stranicu...