SLAVLJE SVETE POTVRDE U ŽUPI OTOK

Dođi Duše Presveti!

U nedjelju, 7. svibnja 2017. na svetoj misi u 10,30 sati, župljani Župe sv. Antuna Padovanskog u Otoku slavili su primanje sakramenta svete Potvrde za 55 svojih srednjoškolaca.  Koncelebrirano misno slavlje predvodio je đakovačko - osječki nadbiskup u miru mons. dr. Marin Srakić, a koncelebrirali su preč. Petar Petrović, svećenik u miru, vlč. Robert Jugović, kancelar Nadbiskupijskog ordinarijata i domaći župnik i dekan Otočkog dekanata preč. Antun Knežević.

U srijedu, 3. svibnja, nadbiskupov delegat dr. Ivan Ćurić  imao je sastanak s krizmanicima da bi provjerio njihovu pripremljenost i zrelost  za pristupanje sakramentu sv. Potvrde. Krizmanici su pokazali jako dobro znanje i visok stupanj zrelosti, a dr. Ćurić nije krio zadovoljstvo s onim što je čuo.

Krizmenom slavlju prethodila je trodnevna duhovna priprava -  četvrtak, petak, subota - na kojoj su sudjelovali svi krizmanici, njihovi roditelji i kumovi koji žive u Otoku. Duhovna priprava je počela u četvrtak klanjanjem Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Na početku misnog slavlja dvoje krizmanika su, u ime svih, pozdravili krizmatelja i zaželjeli mu  ugodan boravak u našoj župi. I krizmatelj je pozdravio krizmanike i sve nazočne župljane, naglasivši da se veseli  što će zajednički doživjeti radost silaska Duha Svetoga.

U skladu sa značenjem četvrte vazmene nedjelje, Nedjelja Dobrog Pastira, u homiliji se dr. Srakić osvrnuo na potrebu molitve za duhovna zvanja i na ulogu duhovnih pastira u Crkvi. Podsjetio je starije župljane na nomade koji su sa svojim stadima nekada dolazili u naše krajeve da bi  prehranili i sačuvali svoja stada. Oni su skrbili za njih.

"Pastir je onaj koji skrbi za svoje stado," napomenuo je nadbiskup. "U stara vremena i Izraelci su bili pastiri, išli za svojim stadima, čuvali ih i štitili. I ti pastiri su postali Božji izabrani narod. I Isus je pastir.  I Bog je pastir!  'Ja sam pastir', kaže Isus. 'Ja poznam svoje ovce i one poznaju mene,' i ako netko želi ući u ovaj tor, mora ići za Isusom. Pastiri mole: 'Spasi ovce moje, spasi janjce moje!' Samo Bog po svojem Sinu će spasiti stado.

Draga braćo i sestre, zato danas slavimo Nedjelju Dobrog Pastira.  Pastiri su nam potrebni. Bez pastira bismo bili nezaštićeno stado. A na zemlji pastiri su naši svećenici. Oni su ti koji će nas uputiti na pravi put. Trebamo svećenika, trebamo pastira, trebamo onoga koji će nas voditi. Pa i vi, dragi krizmanici, dobro razmislite kojim putom ćete poći. Vjerojatno se već pitate kamo ćete. Idite za Dobrim Pastirom, a on će možda nekoga uputiti i na njivu Gospodnju. Treba moliti Gospodina za što više radnika na njivi Njegovoj. Razmišljajte o Isusu pastiru i sve će vam biti jasnije.

Bez pastira nema Crkve. Svećenik je pastir Crkve na zemlji i njegov život je podređen služenju svojemu stadu.  Potrebna nam je molitva za duhovna zvanja. Molite za duhovna zvanja da ne budemo stado bez pastira. Molimo Gospodina da nam podari pastira jer je teško putovati životom sam. Postoji nešto u košarci što se zove "pogreška u koracima".  Pazimo da ne učinimo tu "pogrešku u koracima" jer ćemo završiti na krivom putu. Tu na nas pazi naš Pastir Isus, ali i naš pastir svećenik. Pa molimo za naše svećenike!" između ostaloga naglasio je propovjednik.

Ovogodišnje krizmanike je na župnoj katehezi pripremao župnik preč. Antun Knežević.

Misno slavlje su, svojom nazočnošću, uveličali sinjski alkari koji su prethodnog dana trčali "Alku" u herojskom gradu Vukovaru.

Krizmeno slavlje pratio  je župni mješoviti zbor "Bl. Alojzije Stepinac" pod ravnanjem prof. Jana Valenćika.

Na kraju je domaći župnik zahvalio krizmatelju i koncelebrantima što su se odazvali i uveličali ovo misno slavlje.

M.B.Poratak na naslovnu stranicu...