USKRS

Uskrsnuo je kako je rekao, aleluja!

Nakon vazmenog bdijenja i Velike subote slavimo Uskrs. "O noći, sjajnija od dana, svjetlija od sunca, slađa od raja, očekivana godinu dana!" kaže Sinezije Cirenski. I doista je tako.

Uskrs je simfonija svjetla, radosti, slobode, a nadasve nade. Na svetoj misi slavimo svoje otkupljenje. Isus je uskrsnuo i pobijedio smrt. " Uzeše Gospodina iz groba i ne znamo gdje ga staviše. . ." (Iv 20, 13)

Svečano misno slavlje vodio je župnik preč. Antun Knežević.  U nadahnutoj homiliji je govorio o Uskrsu i njegovom značenju: " Na uskrsnu nedjelju puna nam je duša aleluje, radosti, oduševljenja. I to s pravom, jer Uskrs je naš najveći, mogli bismo reći jedini blagdan. Jer sve ostalo što slavimo u crkvenoj godini samo je zato blagdan jer je bilo Uskrsa, jer je bilo uskrsnuća. 'Kada, naime, Krist ne bi uskrsnuo, bila bi uzaludna vaša vjera!' dobacio je sveti Pavao prvim kršćanima.  No mi znamo da je Krist uskrsnuo, znamo da je tu među nama i mi upravo zbog toga slavimo i radujemo se.

Vjerojatno smo se zamislili nad činjenicom da se uskrsnuće dogodilo noću, tiho, bez svjedoka. Bog je želio da se Isusovo uskrsnuće dogodi u tišini noći. Isus nije uskrsnuo da bi nekoga kaznio, da bi kaznio sve koji su grešni, nego zbog radosti i sreće onih koji ga vole. Isusovo uskrsnuće je najpotresniji i jedinstveni događaj u povijesti svijeta, ali baš taj najveći događaj svjedoči da se ni jedno uskrsnuće ne događa spektakularno, već ovako tiho, ali nezaustavljivo.  I danas postoje velika obraćenja, ali novine to ne razglašuju po čitavom svijetu. Milosrdni Samaritanac i danas hoda putovima svijeta, samo ga ne prate fotoreporteri. Ova misao u stanju je ispuniti našu dušu s novim optimizmom u ovim apokaliptičnim vremenima kad se čini da postoji samo smrt, a da nema uskrsnuća. Potrebno je samo jasno oko da vidimo kako Krist i danas uskrsava i stoji tu među nama. Pitanje je samo kako ga mi zamišljamo i upravo je to druga značajna okolnost uskrsnuća," naglasio je župnik.

Nadbiskup u miru  mons. Marin Srakić je u jednoj svojoj uskrsnoj poslanici rekao:"Prazan grob je postao novi početak. Postao je izvorom istine. Prazan grob postao je vrelom snage i neprocjenjivog bogatstva za sve nas!"

I to bi trebalo imati na umu.

 

M.B.Poratak na naslovnu stranicu...