SVETO TRODNEVLJE

Veliki četvrtak, Veliki petak, Velika subota

Veliki četvrtak

Ljubite jedni druge kao što sam ja ljubio vas!


Sveto Trodnevlje počinje Velikim četvrtkom.  Tada počinju vazmena bogoslužja pri čemu se osjeća otajstvo otkupljenja. Slavi se ustanovljenje Euharistije, svećeničkog reda i Isusove zapovijedi ljubavi.

Sve obrede i misno slavlje predvodio je župnik preč. Antun Knežević, a suslavio je vlč. Drago Marković, svećenik na poslijediplomskom studiju u Rimu.

Svake godine na Misi Večere Gospodnje obavlja se obred pranja nogu apostolima. U znaku Godine mladih u Đakovačko - osječkoj nadbiskupiji i SHKM u Vukovaru, ove godine su u ulozi apostola bili mladići, sudionici budućeg Susreta u Vukovaru. Simboličnim pranjem nogu apostolima župnik je pokazao kako je to znak poniznosti i služenja drugomu i podsjetnik na Isusove riječi: ". . . tko hoće među vama da bude prvi, neka bude svima sluga. Jer Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i svoj život dade kao otkupninu za mnoge."

I u homiliji je župnik govorio o ljubavi i poniznosti, o služenju: "  Večeras smo pozvani na večeru Gospodnju na kojoj, sjedinjeni u Duhu Svetom, postajemo dionici one ljubavi koja nam se pokazala u svoj svojoj veličini i dubini.

Opravši noge svojim učenicima Isus im daje zapovijed i pokazuje im primjer kako i oni trebaju ljubiti jedni druge. U istoj večeri on daje samoga sebe u kruhu i vinu, kao hranu za život vječni, pozivajući ih da to isto čine njemu na spomen.

Večeras smo s Isusom u dvorani na njegovoj posljednjoj večeri, i večeras su njegove riječi upućene svima nama. Isus ne počinje nikakvim govorom, nego djelom koje više govori nego mnoštvo riječi: on učenicima pere noge. Na toj gozbi Isus ustanovljuje novi Savez. Ali u isto vrijeme od stare povijesti, od staroga zavjeta on neće ništa opozvati.  Dapače, konačno će to i potvrditi: Bog Izraelov, Otac Isusa Krista, želi nas sve voditi u slobodu. Gozba oslobođenja postaje za nas gozbom predanja. On zna što svi mi trebamo: trebamo njegovo služenje, pomirenje, zajedništvo s Bogom: 'Ovo činite meni na spomen' ", između ostaloga rekao je župnik.

Poslije misnog slavlja Presveti Oltarski Sakrament prenesen je u kriptu crkve gdje je obavljena Grtsemanska ura. Vjernici su u tišini molili do kasno u noć.

 

Veliki petak

Evo drvo križa na kom Spas je svijeta visio


Na Veliki petak, drugi dan Svetog Trodnevlja, pratimo Isusa na njegovom putu u smrt. To je dan  kad je Isus dao svoj ovozemaljski život za otkupljenje naših grijeha. Veliki petak je znak ogromne količine ljudskih grijeha i neizmjerne veličine Kristove žrtve.

I crkva je skromno uređena: bez cvijeća, oltar bez oltarnika, svetohranište otvoreno i prazno. Nema euharistijskog slavlja, samo obredi Velikog petka koje je predvodio župnik preč. Antun Knežević. Procesija je u tišini ušla u crkvu i župnik se prostro ispred oltara. Vjernici su u tišini molili. Suosjećaju s mukom Isusa Krista. Naše grijehe je preuzeo na sebe i zbog njih je osuđen na križ. Ali kako kaže sv. Edit Stein:"Ne može željeti oslobođenje od križa onaj tko je na osobit način izabran za križ."  Isus i nije želio to oslobođenje. Uostalom sam kaže da mu život nitko ne oduzima, nego ga on daje.

Obred Muke Gospodnje pjevao je Mješoviti zbor "Bl. Alojzije Stepinac" pod ravnanjem zborovođe Jana Valenćika. Solisti su bili, uz župnika, Adam Lukinac, Jan Valenćik, Ivan Zrno, Željko Balov, Filip Kovačić, Katarina Kaurin, Kaja Šokčević . . .

Središnji obred Velikog petka je klanjanje Križu. Župnik, uz pjevanje:"Evo drvo križa na kom Spas je svijeta visio", otkriva križ i poziva:" Dođite i poklonimo se!" Mnoštvo vjernika se došlo pokloniti Križu, pokloniti se Isusu koji je prihvatio muku i sramotu križa za spasenje onih koje voli. Ponizio se poslušan do smrti na križu.

I u propovijedi je župnik govorio o Križu, o Isusovom, ali i ljudskom križu koji se javlja u različitim oblicima. "Zato se čovjek mora ugledati na Krista i strpljivo nositi svoj križ. Samo ugledajući se u Isusa strpljivo i uspješno ćemo nositi svoj križ do kraja", podsjetio nas je župnik.

Svakoga Velikog petka pred nama stoji nedužan Isus na križu. Patnja i žrtva su put pobjede. U muci i smrti Isusa Krista vidimo spasenje i prisjećamo se riječi:" Oče, oprosti im jer ne znaju što čine!"

 

Velika subota

Svjetlo Kristovo! Bogu hvala!

Velika subota je dan tišine, dan Kristova počinka u grobu. Završeno je Njegovo djelo spasenja i otkupljenja.

Vazmeno bdijenje počinje u večernjim satima  Službom svjetla. Župnik preč. Antun Knežević je započeo obred blagoslovom ognja i paljenjem uskrsne svijeće kao simbola uskrslog Krista. Služba svjetla nastavljena je hvalospjevom uskrsnoj svijeći koji je pjevao vlč. Drago Marković. U bogatoj liturgiji misnim čitanjima se uvodi vjernike u povijest postanka i spasenja, a nakon toga uslijedio je blagoslov vode i obnova krsnih obećanja.

U propovijedi je župnik govorio o značenju i veličini Kristove muke, smrti i uskrsnuća, o dubini ove vazmene noći.

"U ovoj svetoj vazmenoj noći slavimo pobjedu nad smrću.

Uskrs započinje putem u tamu, putem prema grobovima našega života, počinje od onoga mjesta gdje su zatvorene naše nade. Poziv upućen nama je: idi tamo gdje je pokopana tvoja radost, gdje se guši tvoja hrabrost. Uskrs je uvijek tu da nas iznenadi.

Hvalospjev uskrsnoj svijeći sadrži puno poruka i istina upućenih čovjeku. Uči da je ovo noć kad je Krist raskinuo okove smrti i kao pobjednik od mrtvih ustao. . . noć u kojoj se nebesko sa zemaljskim, božansko s ljudskim povezuje. . . U ovoj noći radosno odjekuje pobjednički  Aleluja, a to nam poručuje i jasno nam govori:"Ne boj se!" Zlo nema zadnju riječ, ljubav definitivno pobjeđuje. Krist je uskrsnuo. Živ je i sve nas poziva na život s njim", poručuje nam župnik.

Euharistijsko slavlje predvodio je župnik preč. Antun Knežević a suslavio je vlč. Drago Marković.

Križem, smrću i uskrsnućem Isus nam osvjetljava put k Ocu svojemu.

Sva slavlja i obrede pratio je Mješoviti zbor "Bl. Alojzije Stepinac" pod ravnanjem  prof. Jana Valenćika.

 

M.B.

 

 

 Poratak na naslovnu stranicu...